Espadaler defensa l’actuació dels mossos amb la comunitat magrebina de Mataró i nega actituds de caire xenòfob

El conseller assegura que el cos utilitza la mediació per gestionar conflictes i reconeix que “quan no dóna més de sí l’obligació és actuar”

Mataró (ACN).- El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, nega que agents dels Mossos d’Esquadra tinguessin una actitud xenòfoba amb la comunitat magrebina de Mataró, després dels incidents ocorreguts a la capital del Maresme i que va enfrontar veïns i policies a principis d’agost. Segons ha explicat el titular d’Interior en una entrevista a l’ACN, l’actuació policial va ser “la correcta” i assegura que el cos de Mossos d’Esquadra utilitza “sempre” la mediació com a “instrument de gestió del conflicte”. Tot i això, Espadaler també reconeix que sovint “arriba un moment que la mediació no dóna més de si i l’obligació és actuar”, com va passar a Mataró amb la detenció de dos magrebins per un cas de desordre públic.

El passat 4 d’agost, una patrulla dels Mossos d’Esquadra va voler identificar dos joves del barri del Palau que van arrencar a córrer quan van notar la seva presència. Aquell fet va originar una protesta instantània que va congregar més d’un centenar de magrebins i va obligar els agents a fugir del barri. L’endemà, els dos joves que van liderar la protesta van ser detinguts per desordre públic, segons fonts policials.

També a principis d’agost, un agent de la Policia Local de Mataró va rebre una pedrada al cap quan va irrompre en una mesquita, on alguns fidels feien les seves pregàries, mentre perseguia el sospitós d’haver robat una moto. Arrel d’aquests fets, algun grups polítics i sectors socials van titllar de xenòfoba l’actua policial.

Segons el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, aquestes crítiques són “profundament equivocades” i assegura que o existeix cap actitud de caire xenòfob en l’àmbit policial. El conseller explica que els agents utilitzen la meciació “tant com convingui” per resoldre conflictes, però també entén que “arriba un moment que no dóna més de sí i la nostra obligació és actuar i procedir a fer allò que s’escaigui”.

Arrel dels fets de Mataró, els sindicats també han alçat la veu demanant un reforç fix d’agents en aquesta comissaria per tal de garantir la integritat dels agents davant de situacions com aquestes. Espadaler, però, considera que l’estratègia de fer reforços puntuals mitjançant les ARRO és més “flexible” i “útil”, que no pas destinar un contingent tancat d’agents a un lloc determinat.